Skip to content

Microsoft SQL generál projekt

Microsoft SQL Cluster projekt célja

A projekt célja egy két csomópontú Microsoft SQL Server klaszter implementálása két csomópontú szerverrel. Ennek célja, hogy az SQL adatbázisok is magas rendelkezésre állásúak legyenek. SQL adatbázisok adatait, tárolását és kezelését szolgáló Microsoft SQL klaszter rendszerek segítségével garantálják az üzleti folyamatok zavartalan működését. A magas rendelkezésre állású klaszterek kifinomult technológiát alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az adatbázisok folyamatos működését rendkívüli helyzetekben is. Legyen szó egy egyszerűbb Failover Cluster Instance-ról, vagy az előnyöket kínáló Always On Availability Groups-ról, megoldásaink felkészítik az SQL szolgáltatást folyamatos működéshez még azokban az esetekben is, ha az adatbázis szerver egy virtuális gépen fut. Egy Hyper-V klaszter esetében egy szerver frissítés, újraindítás vagy karbantartás alatt is garantált a szolgáltatás működése.

Microsoft SQL Server klaszter projekt célja projekt implementálása

Már az analízis fázisban kiválasztjuk a szükséges funkcionalitást és a klaszter típusát (Always on Availability Groups, Big Data Clusters, SQL Server Failover Cluster Instances, SQL Server on Kubernetes vagy akár SQL Azure-ban). A kiválasztott opciók alapján tudni fogjuk a részletes előfeltételeket és a szükséges licenszeket. Az SQL klasztert felépítjük két virtuális szerveren, amelyek egy Hyper-V klaszteren futnak és a Hyper-V Storage-ot használjuk az SQL klaszter adatok tárolásához.

 

Az első lépés, hogy megtervezzük és felépítjük a meglévő adattárolón a RAID tömböket, amelyeken lesznek az SQL adatbázisok. Adatbázisokra javasolt a RAID6, RAID10. Felépítjük és beállítjuk a Windows Cluster Manager-t, telepítjük az SQL szervereket és felépítjük a klasztert.

Teszt jelleggel létrehozunk egy adatbázist több klienssel és teszteljük a klaszter teljes működését. A projekt során létrehozzuk egy üzleti alkalmazásnak az adatbázisát és leteszteljük a klaszter működését, funkcionalitását.

Amennyiben a kiválasztott funkció az Always On Availability Groups, beállítjuk a Microsoft SQL Server witness funkciót. Ez a funkció a szerverek közötti szavazásokat felügyeli és döntő szerepet játszik a rendszer stabilitásában.

Microsoft SQL Cluster funkcionalitás

Amikor egy SQL Server alapú rendszerben a fő és a másodlagos replikák között probléma merül fel, a witness szerver döntő szerepet játszik a failover műveletekben. A witness szerver általában a konfigurációhoz tartozó hálózati kapcsolatokon keresztül kommunikál a fő és a másodlagos szerverekkel és figyelemmel kíséri azok állapotát. A witness szerver csak akkor szükséges, ha az Always On Availability Groups konfigurációban párosított fő és másodlagos replikák vannak. Ha csak egyetlen másodlagos replika van jelen, akkor a witness szerver nem szükséges a rendszerhez.

Amennyiben a szükséges klaszter node-ok különbözö telephelyeken, adatközpontokban vannak, akkor tekintse meg a Globális SQL Server klaszter implementáció projektet, mivel ennek a projektnek a célja kialakítani egy globális, redundáns és magas rendelkezésre állású Microsoft SQL Server klasztert.

Microsoft SQL Cluster projekt fő feladai:

 • Részletes terv elkészítése: klaszter fajtája, funkciók kiválasztása, hálózati kapcsolatok
 • RAID tömbök és LUN-ok beállítása
 • Windows Server Cluster Manager beállítása és klaszter létrehozása
 • SQL szerverek telepítése
 • Funkciók bevezetése
 • Tesztelés
 • Éles indulás

Microsoft SQL Server klaszter projekt hardware és software

Tervtől függően kell 2 db Microsoft SQL Server Standard vagy Enterprise license

Microsoft SQL Server klaszter projekt előfeltételei

 • Két virtuális Windows Server 2022 biztosítása Hyper-V klaszteren aktiválva és AD-ba léptetve (az analízis során pontosan fogjuk definiálni, hogy milyen szerverek szükségesek)
 • Hálózatok beállítása a Hyper-V klaszteren
 • Szabad tárhely a Hyper-V adattárolón, ahol tárolva lesznek az adatbázisok
 • Hozzáférés és jogosultság biztosítása