Skip to content

Migráció adatközpontból Azure felhőbe.

Meglévő alkalmazások és számítási feladatok áthelyezése helyszíni

adatközpontból vagy más felhőszolgáltatásból Microsoft Azure-ba,

“Lift and shift” módszerrel

Az átemeléses migrálás elsődleges célja az alkalmazás architektúra változásainak minimalizálása. A projektet az alkalmazáskód vagy az infrastruktúra újratervezése nélkül valósítjuk meg, a meglévő környezet lehető legpontosabb replikálásával.

Nagy előnye, hogy így csak minimális változtatásokat kell eszközölni a migrált szerveren. Az alkalmazásokat gyorsan át tudjuk emelni jelenlegi környezetükből, és áthelyezni Azure-beli virtuális gépekre vagy szolgáltatásokra.

Mit tartalmaz a szolgáltatás és hogyan valósul meg?

A „lift and shift” a legkézenfekvőbb migrációs módszer, amely gyors és biztonságos áthelyezést tesz lehetővé, a mögöttes architektúra minimális módosítása mellett.

Azt javasoljuk, hogy a legújabb technológiával kerüljenek beépítésre az alapvető infrastruktúra szolgáltatások (Active Directory, DNS, DHCP), illetve biztonsági szolgáltatások (PKI, Active Directory tanúsítvány-szolgáltatások, RADIUS kiszolgáló).

Az Azure migráció projekt fő lépései

Az értékelési és tervezési fázis határozza meg leginkább a migrálás sikerességét (amennyiben nem külön történik felderítési projektként).

Ennek során:

 • kiértékeljük az aktuális alkalmazásokat, számítási feladatokat, eszközöket, függőségeket és teljesítményjellemzőket.
 • létrehozunk egy részletes tervet, amely tartalmazza a számítási feladatok migrálásának sorrendjét és prioritásait, valamint a választott módszert.

A leghatékonyabb migrálási módszer leginkább az alkalmazás összetettségének és az üzleti igényeknek a függvénye.

 További lépések:

 • Adatok áttelepítése Azure Storage szolgáltatásokba (Azure Blob Storage, Azure SQL Database) Azure Data Factory (vagy más migrálási eszköz) használatával.
 • A kiválasztott migrálási megközelítést követve a számítási feladatok/alkalmazások áthelyezése Azure-beli virtuális gépekre vagy Azure App Servicesbe.

Minden migrálási hullám után tesztelést és ellenőrzést végzünk, hogy az alkalmazások és a számítási feladatok megfelelően működjenek az Azure környezetben. Továbbá finomhangoljuk az Azure erőforrásokat az optimális teljesítmény és költséghatékonyság érdekében. A stabil fázis elérése után ellenőrizzük a biztonsági vezérlőket és a megfelelőségi követelményeket.

A projekt előfeltételei

 • Azure előfizetés, erőforráscsoportok és szükséges Azure szolgáltatások megléte, helyszíni, vagy más felhőszolgáltatóhoz való csatlakozás lehetősége.
 • A forráskörnyezetek előkészítése a migráláshoz, beleértve a függőségek feloldását, és az Azure-ral való kompatibilitás biztosítását.

A projekt célja, hogy on-premise vagy másik felhő szolgáltatásból migrálja a szevereket Azure-ban nyilvános felhőbe. A migráció bevált gyakorlatokat és szabványokat fogjuk alkalmazni. A célok elérése érdekében a projektcsapat szorosan együttműködik a meglevő IT csapattal

 • Határozza meg és tervezze meg a jövőbeli Azure felhő szolgáltatást
 • A migrálás előkészítése és végrehajtása wave-ekben
 • Jellenlegi dokumentációjának frissitése
 • Folyamatok frissítése az informatikai kiadások optimalizálása érdekében (használatalapú fizetési modell bevezetése a felhőben és erőforrás-méretezés)
 • Üzemeltetési kézikönyveket frissitése

Business Scope/Value:

 • IT egyszerűsítés – az informatikai környezet egységes platformmá történő harmonizálása.
 • Méretezhetőség – lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy szükség szerint növelje vagy csökkentse az erőforrásokat minimális erőfeszítéssel és tőkebefektetéssel.
 • Agilitás és innováció – lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy csökkentsék a piacra kerülési időt a gyors telepítés és kísérletezés érdekében.
 • Üzletmenet-folytonosság – váratlan események esetén a munkaterhelések gyors áthelyezésének képessége.