Skip to content

Microsoft SQL Cluster

Microsoft SQL Cluster projekt célja

Microsoft SQL Cluster implementálása két csomópontú szerverrel azzal a céllal, hogy a SQL adatbázisokra legyen magas rendelkezésre állás. Megoldásunk egyaránt ha a két SQL Cluster csomopont virtuálisan fut vagy fizikai szerveren kerül telepitésre. Még abban az esetben is, ha önnek van SQL Adatbázisa és ezt magas rendelkezésre állásra kéne frissiteni, a mi javaslatunk, hogy egy ez a projekt alapján teleptive legyen egy új SQL Cluster ahol a magas rendelkezésre állás adatbázis szinten is biztosítva legyen és több lépésben átteni az adatbázisokat, mivel a használó alkalmazásokhoz is beállitásokat kell modositani.

SQL Adatbázisok adatait, tárolását és kezelését szolgáló Microsoft SQL Cluster

rendszerek segítségével garantálják az üzleti folyamatok zavartalan működését.

A magas rendelkezésre állású klaszterek kifinomult technológiát alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az adatbázisok folyamatos működését, még rendkívüli helyzetekben is. Legyen szó egy egyszerűbb Failover Cluster Instance-ről vagy az előnyöket kínáló Always On Availability Groups-ról, megoldásaink felkészítik az SQL Szolgáltatást folyamatos működéshez még azokban az esetekben is ha egy SQL Adatbázis egy virtuális gépen fut egy Hyper-V klaszteren mivel ebben az esetben egy szerver frissítés vagy újraindítás idő alatt is garantálva van az adatbázis szolgáltatás működésé. Megoldásunk egyaránt ha a két SQL Cluster csomopont virtuálisan fut vagy fizikai szerveren kerül telepitésre.

Microsoft SQL Cluster projekt megvalósítási megközelítés

Már az analízis fázisban kiválasztjuk a szükséges funkcionálisát és a klaszter típusát

Always On Availability Groups, Big Data Clusters, SQL Server Failover Cluster Instances (FCI), SQL Server on Kubernetes vagy akár SQL Server / Adatbázis Azure-ban

A kiválasztott opciók alapján tudni fogjuk részletes előfeltételek és a szükséges licenceket. A tervünk az, hogy az SQL klasztert felépítjük két virtuális serveren, amelyek egy Hyper-V Clusteren futnak és a Hyper-V Storage-ot használjuk SQL Cluster adatoktárolásához.

Microsoft SQL Cluster projekt főbb lépései

MIvel már az analízis fázisban kiválasztottuk a szükséges funkcionalitásokat és a klaszter típusát, most biztosítjuk magukat az adatbázisokat.

SQL Adatbázisok : az adatbázisokra javasolt RAID 6, RAID 10 rendszerek alkalmazása

Az első lépés, hogy megtervezzük és felépítjük a meglevő adat tarolón a RAID tömböket amelyen lesznek az SQL Adatbázisok (adatbázisokra javasolt RAID 6, RAID 10). Felépítjük és beállítjuk a Windows Cluster Managert, telepítjük az SQL Servereket és felépítjük a klasztert.

Microsoft SQL Cluster funkcionalitás

Teszt jelleggel létrehozunk egy adatbázis több kliens-el és teszteljük a klaszter teljes működését. A projekt során létrehozzuk egy üzleti alkalmazásnak az adatbázisát és leteszteljük a klaszter működésest és funkcionalitását.

Amenyiben a kiválasztott funkció az Always On Availability Groups, beállítjuk a Microsoft SQL Server tanú (witness) funkciót.

A tanú szerver funkciója az, hogy a rendszerben résztvevő szerverek közötti szavazásokat felügyeli és döntő szerepet játszik a rendszer stabilitásában. Amikor egy SQL Server alapú rendszerben a fő (primary) és a másodlagos (secondary) replikák között probléma merül fel, a tanú szerver döntő szerepet játszik a failover műveletekben. A tanú szerver általában a konfigurációhoz tartozó hálózati kapcsolatokon keresztül kommunikál a fő és másodlagos szerverekkel, és figyelemmel kíséri azok állapotát. A tanú szerver csak akkor szükséges, ha az Always On Availability Groups konfigurációban párosított fő és másodlagos replikák vannak. Ha csak egyetlen másodlagos replika van jelen, akkor a tanú szerver nem szükséges a rendszerhez.

Amennyiben szükséges klaszter node-ok különböző siteokon/adat központokban, akkor tekintse meg a Globális SQL Server klaster implementáció projektet, mivel ennek a projeknek a célja kialakítani egy globális, redundáns és magas rendelkezésre állású Microsoft SQL Server klasztert.

 

Microsoft SQL Cluster projekt fő feladai:

  • Részletes terv elkészítése: klaszter fajtája, funkciók kiválasztása, hálózati kapcsolatok
  • RAID tömbök és LUN-ok beállítása
  • Windows Server klaszter manager beállítása és klaszter létrehozása
  • SQL Serverek telepítésé
  • Funkciók bevezetése
  • Tesztelés
  • Élesben indulás

 

Microsoft SQL Cluster projekt szükséges hardver és szoftver

Tervtől függően kell 2 db Microsoft SQL Server Standard vagy Enterprise licensz

 • Microsoft SQL Cluster projekt szükséges elöfeltételei:

 • Két virtuális Windows Server 2022 aktiválva és AD-ban léptetve (az analízis fázisban pontosan fogjuk definiálni, hogy milyen szerverek szükségesek)
 • Hálózattok beállítása véglegesítve
 • Szabad tárhely a Hyper-V adat tárolón, ahol tárolva lesznek az adatbázisok
 • Hozzáférés és jogosultságok biztosítása